Çift-Evlilik Terapisi
Çift-Evlilik Terapisi
Çift terapisti (ilişki danışmanı veya aile danışmanı) kişiler arası ilişkileri daha doyum verici hale getirmek için profesyonel hizmet veren alanında uzman bir psikologdur. Duygusal, sosyal, cinsel, ekonomik ve görüş ayrılıkları gibi bir çok parametrelerde çatışan çiftlerin, negatif etkilenimlerini değiştirmeyi amaçlayan bir çalışma şekli uygular.
Günümüzde, özellikle metropollerde yaşamanın neden olduğu yoğun tempo, birbirine yeterince vakit ayıramamak, zamanında çözülmeyen sorunların yarattığı negatif birikimler vb. nedenlerle ilişkiler yara almaktadır. İlişkilerindeki sorunları doğru bir iletişim diliyle çözemeyen, fikir ayrılıklarını kavga etmeden tartışmayı başaramayan çiftler, bir noktada ilişkiye ve birbirlerine olan inançlarını kaybetmeye başlarlar. Sorunlarının “çözümsüz” olduğuna dair bir yanılgıya kapılırlar. Oysa objektif ve eğitimli bir üçüncü göz, çoğu zaman çiftin içinde bulundukları duygusal çukurdan çıkmalarına ve çözümü bulmalarına yardımcı olur.
Hangi sorunlarda evlilik ve çift terapisi önerilir ?
Günümüzde çiftlerin ilişkilerini veya evliliklerini en çok zedeleyen sebeplerin başında şu başlıklar gelmektedir ;
- Sağlıklı ve çözüm odaklı tartışamamanın yarattığı duygusal uzaklaşmalar
- Teknolojinin hayatımızı istila etmesi sonucunda çiftlerin paylaşımlarının azalması
- Ailelerin evliliğe müdahaleleri sonucunda çift arasında yaşanan anlaşmazlık ve güvensizlikler
- Doğum sonrası sürecin veya çocuklu yaşamın çiftin odağını değiştirmesi sonucunda ilişkinin ihmal edilmesi
- İlişkilerde güven problemleri ve ihanetin yıkıcı etkileri
- Farklı karakter özelliklerinin ve temel kültürel yapı farklılıklarının yaratığı çatışmalar
- Maddi sorunların veya farklı para harcama alışkanlıklarının yarattığı çatışmalar
- Evliliklerde bireysel özgürlükler ve “biz” dengesinin doğru oturtulmamış olması
- İlişki içersindeki bireylerden birinin baskın ve diğerinin kişiliğine zarar veren tutumları
- Evlilik kurumunun içinde “ilişki” kavramının ihmal edilmesi
- Duygusal uzaklaşmaların sonucunda cinsellikte yaşanan uzaklaşma ve sorunlar
Çift Terapisi Nasıl Uygulanır ?
Seanslarda yapılan çalışmalarda amaç çiftlerin birbirini daha iyi anlamasını sağlamak, uyumsuz davranış modellerini değiştirmek ve “ben” kavramları yerine “biz” ruhunu oluşturabilmektir.
Danışmanlık, çiftlerin sorunları ile etkin bir biçimde başa çıkmalarına, her şeyden önce birbirlerini doğru anlamalarına ve doğru iletişim dilini kullanarak yapıcı ve çözüm odaklı bir konuşma ortamı yaratmalarına yardımcı olur. “Biz” kimliğinin ve sorunu çözme yaklaşımlarının yeniden yapılanmasını sağlar.
Danışmanlık evliliğin devamlılığını garanti altına almaz. Bir arada olmamalarının daha sağlıklı olacağı çiftlerde, boşanmanın ve yeni hayat kurmanın zorlu sürecinden daha rahat geçebilmek için de çiftler danışman yardımı almayı seçebilir.
Aldatma Sonrası Evlilik Terapisi
Birçok çift araştırmacısı aldatmanın tedavi edilmesi en zor problemlerden biri olduğunu ortaya koymuştur. Glass’in yaptığı 1997 yılındaki, araştırmada aldatılan kişilerin travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösterdiği bulunmuştur. Araya giren düşünceler, flaşbekler, duygu durumunda bozulma, psikotik belirtiler, hissizleşme, aşırı uyarılmışlık hali, tekrarlayan kâbuslar ve benzeri travma sonrası stres bozukluğu semptomları gösterdikleri görülmektedir.
Aldatma, sorunlu ilişkilerin bir sonucu olarak görülse de mutlu ilişkilerde de rastlanıyor. Özellikle evliliklerdeki aldatma nedenleri evlilikteki çözülemeyen sorunlar, özgüven eksikliği ve sadakatsizliğin hoş görülmesi.
Aldatma aşk, romantizm ve seks bağımlılığının göstergesi de olabiliyor. Seks bağımlıları orgazmın yaşattığı kaygı boşalımına tutkun. Aldatmayı statü açısından gurur kaynağı olarak görüp suçluluk duymayabiliyorlar. Kadınlarda görülen aldatma, cinsellik olmadan duygusal bağımlılık nedeniyle daha sık görülmekte. İnternet ilişkileri de fiziksel temas olmaksızın yaşanan duygusal ilişkilerin bir örneği ve evliliklerde sorun yaratabiliyor.
Aldatılma öğrenildikten sonra ilişkide en çok sarsılmaya uğrayan duygu güvendir. Güven ilişkinin temelini oluşturan en önemli katmandır. Bu nedenle ikinci ilişki devam ederken terapiye asla başlanmamaktadır. Böyle bir durumda aldatan kişinin çift terapisi değil bireysel terapi alması uygundur. Çift terapisinde diğer ilişkinin sonlanmış olması çok önemlidir.
Güven duygusunun kurulması zaman alır. Bazen yeniden bir güven tanımı yapılır, kişiler ilişki içinde birbirlerine ilişki içinde olmasını arzuladıkları yeni kuralları aktarır ve bunlara iki tarafta uyum sağlamaya çalışır. Nasıl bir bebek yeni yürümeye başladığında defalarca yere düşer ve sonrasında yürümeye başlarsa ilişki içinde bu davranışların oluşması aynı şekilde zaman alır. Bazen eksik olur, bazen hiç olmaz, bazen fazla olur ama ilişki devam ettikçe o da balansını bulur.
Mağdur olan taraf için şüphe bir kere zihne girmiştir. Bundan sonra olan her durumda şüphe sıklıkla ilişkiyi kemiren bir kurda dönüşme ihtimalini taşır. Çoğunlukla aldatma sonrası ilişkinin devam etmesini engelleyen şey budur. Karşı tarafa hatasını telafi etme şansının verilmemesi oldukça zor olur.
Aldatan taraf ise sürekli kendini aklama, güveni yeniden inşa etmeye çalışma ve mağdur kişinin olumsuz duygularıyla mücadele etmek zorunda kalır. Bir taraftan ilişkiyi kaybetme stresi üzerinde bir baskı oluşturabilir. Biren fazla cephede var olmak kişiyi oldukça zorlamakta ve yormaktadır.
Aldatmanın ardından, yeniden güçlü bir ilişki kurmak mümkündür. Yapılması gereken temelden çatıya farklı bir evlilik inşa etmektir. Kurulacak yeni ilişkide, her iki partnerin de birbiriyle daha derin bir bağ kurması ve eskisinden daha yakın olmalarını sağlamak mümkün.